Finnmark internasjonale litteraturfestival (Finnlitt) arrangeres vekselvis i Alta og Kirkenes. Finnmarksløpet 1200, Europas lengste hundeløp, kjører mellom Alta og Kirkenes. I 2018 sendte Finnlitt stafettpinnen fra Kirkenes til Alta med Finnmarksløpet!

Ordførerne i de to byene vil sende og ta imot stafettpinnen. Stafettpinnen ble sendtd fra Kirkenes med hundekjøreren Marit Beate Kasin. Hun ga i år ut boken Vinterdans: 1000 kilometer. 14 hunder. En kvinne. Boken forteller om altoppslukende lidenskap, fra å være nybegynner i langdistanse hundekjøring, til å bli Norgesmester og sammenlagtvinner i Europas lengste hundeløp. I 2018 deltok hun i Finnmarksløpet igjen, og fra Kirkenes til Alta hadde hun med en litterær stafettpinne!

Finnmarksløpet går gjennom den unike Finnmarksnaturen som har inspirert mange forfattere. Nils-Aslak Valkeapää ber oss om å vise respekt for balansen i naturen og lytte etter slagene til jordas bankende hjerte. Finnlitt har derfor valgt å bruke et av Valkeapääs dikt fra Vindens veier / Ruoktu váimmus, som stafettpinne. Diktet er oversatt til norsk av Laila Stien.

Hører du livets lyder
elvebruset
suset fra vindenDet er alt jeg vil si
det er alt
Gulatgo eallima jienaid
joga šávvamis
biekka bossumisDat lea visot máid áigon dadjat
dat lea visot

 

Godt samarbeid mellom Finnlitt og Finnmarksløpet.
Finnmarksløpet har lagt godt til rette for Finnlitts litterære stafettpinne. De to begivenhetene deler noen av de samme intensjonene, å bruke noe av det unike Finnmark har å by på av natur- og kulturopplevelser.

Marit Beate Kasin deltok også på Finnlitt, da som forfatter.

Translate »