Bilde av Jan Mehlum
Jan Mehlum

Jan Mehlum (f. 1945) er en samfunns- og kulturengasjert forfatter fra Tønsberg og utdannet sosiolog. Han bor i Tønsberg og har i en årrekke arbeidet som førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Han har blant annet også arbeidet som lærer, som u-landsekspert, som samfunnsforsker, med førskolelærerutdanning, med lederutvikling og har vært politisk aktiv.

Som skjønnlitterær kriminalromanforfatter debuterte han med Gylne tider i 1996, og i 1998 fikk han Rivertonprisen for Kalde hender. I 2003 fikk han Vestfolds fylkes litteraturpris. De fleste av hans bøker har Tønsberg-advokaten Svend Foyn i hovedrollen, en karakter som sies å ha en dyp rettferdighetssans men som også er håpløst sentimental. En advokat med sterk dragning mot uløste plot og Bache-Gabrielsen. Bøkene med Foyn er oversatt til dansk, tysk, nederlandsk, svensk og albansk.

Mehlum var på turné til bibliotek i Finnmark våren 2017, til et lydhørt publikum hvor han imponerte med stor innsikt i kriminallittaraturens sjangre og drøftet tilnærminger for krimskriving. Temaet «Ærlig talt» vil kunne omfavne debatten om hva krim er, den kan si noe om den stadig mere aktuelle virkelighetsnære krimen, samt belyse grensen mellom fiksjon og virkelighet. Jan Mehlum vil lede en paneldebatt med forfattere som skriver krim under temaet «Ærlig Talt!».

Translate »