Bilde av Sissel Horndal
Jelizaveta (Liza) Aleksandrova-Zorina

Liza Aleksandrova-Zorina (f. 1984) er forfatter og journalist, kjent blogger og skribent i ledende opposisjonsmedier i Russland. I desember 2017 trykket Aftenposten hennes kronikk Russland på randen av nervesammenbrudd, der hun skriver at verdens største land har sunket ned i en myr av mismot.

Liza er en uredd stemme i sin generasjon. Som aktivist og samfunnskritiker har hun tatt tak i problematiske emner som propaganda og korrupsjon i sitt hjemland.

Det sosiale engasjementet speiles i Lizas skjønnlitterære tekster. Debutromanen Et lite menneske (Маленький человек) fra 2012 utspiller seg på Kolahalvøya, i en by ikke så ulik den lille byen forfatteren selv vokste opp i. Romanen er en nådeløs og nesten thrilleraktig skildring av ett enkelt menneske i konflikt med det korrupte systemet og den organiserte kriminaliteten.

Et lite menneske ble nominert både til prisen Debut – en pris for nye unge russiske forfattere – og til den prestisjefylte litteraturprisen Novaja Slovesnost (NoS) for russisk samtidsfiksjon. Kritikere har sammenlignet romanen med Forbrytelse og straff av Fjodor Dostojevskij.

 

Liza Aleksandrova-Zorina har gitt ut seks bøker og blitt oversatt til flere språk, blant annet til engelsk, fransk og arabisk. Hun er bosatt i Moskva.

Translate »