Juha Itkonen. Foto Laura Malmivaara
Juha Itkonen

Juha Itkonen (f. 1975) er en av de mest populære forfatterne i sin generasjon i Finland. Han er kjent som en følsom forteller med letthet i fortellingen og ømhet for sine karakterer, men også for detaljerte og godt utforsket settinger, uansett om han skriver om mormonmisjonærer, globale rockestjerner eller finske småby-tenåringer. Det er ofte litt melankolsk undertone i Itkonens romaner, men de formidler også alltid forståelse, lys og håp.

Itkonen har bakgrunn som journalist, og er skribent i ulike finske aviser og ukeblad. Han har hittil skrevet sju romaner, hvorav forfatterromanen Sytten (2012) og generasjonsromanen Øyeblikkets lys (2015) er oversatt til norsk. I 2017 gav Itkonen ut en reisebok om USA, hvor han reiste i valgåret 2016. Itkonen har fått flere finske litteraturpriser, og har vært nominert til Finlandia-prisen to ganger.

Med Juha Itkonen diskuterer vi relasjonen mellom litteratur og livet, sannhet og fiksjon. Forfatterens rett til å bruke materiale fra sitt eget liv, og dermed fra andres liv, er tema i romanen Sytten. Men det er også noe forfatteren selv må ta stilling til i sin skriveprosess. Hvordan er det å hente stoff fra egne erfaringer og skrive ærlig? Hvilket ansvar har forfatteren for sine medmennesker, og for dem som føler at de er blitt skadelidende i den kunstneriske prosessen?

Translate »