Bilde av Kjell Westö
Kjell Westö

Den finlandssvenske forfatteren Kjell Westö fikk sitt gjennombrudd med romanen Drakarna över Helsingfors (1996). Den utgjør sammen med Vådan av att vara Skrake (2000), Där vi en gång gått (2006) og Gå inte ensam ut i natten (2009) en rekke av fire frittstående Helsingforsromaner. Romanene gir rike epoke- og klasseskildringer fra Finlands historie på 1900-tallet.

Westö er likt og lest både av det finlandssvenske og det finskspråklige publikum. Han har blant annet mottatt Finlandiaprisen, Nordisk råds litteraturpris og Sverige Radios romanpris. Westö skriver på svensk, og hans romaner er oversatt til et tjuetalls ulike språk.

Westö er også kjent for sin musikkinteresse og spiller selv el-gitar i hobbybandene ”Nyrok Dolls” og ”What?”.

Nordisk Råd-vinneren Hägring 38 (2013) utspiller seg i Helsingfors i 1938 og gir et tidsbilde av det siste fredsåret før andre verdenskrig. Adolf Hitlers ekspansjonspolitikk vekker både sinne og beundring, ikke minst i den såkalte Onsdagsklubben, et uformelt diskusjonsforum som består av advokaten Claes Thune og noen av hans gamle venner. Forumet er like mye en unnskyldning for å drikke sammen som for å snakke politikk. Men det blir etter hvert tydelig at Europas splittelse også er Onsdagsklubbens.

Kjell Westö kommer med en ny roman i 2017. Vi er stolte av at han kommer til Kirkenes! Han intervjues av Marit Lindqvist lørdag, som siste forfatter i samtalerekken Nordisk mentalitet.

Translate »