Bilde av Marianne Neerland Soleim
Marianne Neerland Soleim

Marianne Neerland Soleim (f. 1969), er historiker og leder av Barentsinstituttet i Kirkenes. Hennes doktorgradsavhandling har tittel Sovjetiske krigsfanger i Norge 1941-1945 – antall, organisering og repatriering. Avhandlingen ble utgitt som bok i 2009, og under Norsk sakprosafestival i 2015 ble den kåret til en av de ti mest betydningsfulle bøkene om andre verdenskrig skrevet i Norge. Som del av arbeidet identifiserte hun 4000 sovjetiske krigsfanger som døde i Norge. Før hun startet var bare 2600 identifisert. Hun har blitt takket for identifiseringsarbeidet både av pårørende etter soldatene og av Vladimir Putin.

Sammen med Jens-Ivar Nergård og Oddmund Andersen har hun gitt ut boka Grenselos i Grenseland (2015), om samisk og norsk losvirksomhet i nordre Nordland og Sør-Troms under andre verdenskrig.

Operasjon asfalt (2016) handler i likhet med doktorgradsavhandlingen om sovjetiske krigsfanger. Boka skildrer den omfattende prosessen med flytting av levninger etter sovjetiske krigsfanger fra de lokale gravplassene til et felles gravsted på Tjøtta i Nordland. Prosessen ble kalt «Operasjon asfalt». I boka beskriver hun bl.a. det norsk-russiske samarbeidet i forbindelse med flyttingen, og årsakene til at krigsfangene døde. Dette mørke og spesielle kapitlet av krigshistorien er tema for hennes foredrag på litteraturfestivalen.

Translate »