Bilde av Sirpa Kähkönen
Sirpa Kähkönen

Den finske forfatteren Sirpa Kähkönen er mest kjent for sin historiske romanserie fra byen Kuopio. Serien skildrer vinter- og fortsettelseskrigen fra hjemmefrontens perspektiv. Viktige temaer for Kähkönen er enkeltmenneskets skjebne i krisetider, barnas og kvinnenes historier, samt hvordan store ideologier og utopier påvirker individenes liv.

Kähkönen har gitt ut ni romaner, tre fagbøker og tre skuespill. Hun er også leder av Finske PEN.

Den kritikerroste romanen Granittmannen (2014) forteller om et ungt par som gir opp alt – familie, venner, eiendeler og selv deres finske navn – og forlater Finland for å reise til Petrograd i Sovjetunionen på 1920-tallet og delta i oppbyggingen av den nye sosialistiske staten. De unge idealistene blir eldre, byen skifter navn til Leningrad og til slutt lever de under Stalins terror, der hver og en må velge sin strategi for å overleve. Granittmannen var nominert til Finlandiaprisen i 2014 og er nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2016.

Høsten 2016 kommer Kähkönens nye roman Tankkien kesä (Stridsvognenes sommer).

Sirpa Kähkönen deltar i samtalerekken Nordisk mentalitet sammen med Jakob Arvola torsdag. Samtalen foregår på norsk, svensk og engelsk.

Translate »