Bilde av Vigdis Hjort
Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth (f. 1959) er en av de mest sentrale og anerkjente forfatterne i norsk samtidslitteratur.

Hun debuterte som barne- og ungdomsbokforfatter tidlig på 80-tallet. I 1986 kom Gjennom skogen, hennes første roman for voksne. I 2016, etter 19 romaner, kom Arv og miljø – boken som satte i gang en stor debatt om bruk av levende modeller i litteraturen og om litteraturens forhold til virkelighet. Romanen handler om traumatiske hendelser i barndommen, fortielsen og retten til å bli hørt. Arv og miljø ble både en leser- og kritikerfavoritt. Forfatteren vant Bokhandlerprisen 2016, Kritikerprisen 2016 og ble nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 2017.

Vigdis Hjorth har tidligere mottatt bl.a. Gyldendalprisen i 2010 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen i 2012 for romanen Leve posthornet!. I 2014 fikk hun Amalie Skram-prisen og Brages Hederspris, og i 2015 Aschehougprisen.

Det har blitt sagt at Vigdis Hjorth ligger den bekjennende virkelighetslitteraturen nær. Selv sier hun: «Jeg hevner meg ikke på andre i skriften, jeg skammer meg over min egen rolle i ulike situasjoner. Og da er skriving det eneste som hjelper.»

I 2018 er hun aktuell med essaysamlingen Å tale og å tie. Essay om litteratur.

Vi gleder oss til å avslutte Finnlitt 2018 med Vigdis på scenen!

Translate »